Bioflor MASTER Expand

Bioflor MASTER

Rataj Rataj

Nové

Bioflor Master je koncentrované akvarijní hnojivo pro rostlinná akvária s výkonným LED osvětlením a dávkováním CO2 z tlakové láhve. Silné světlo a dostatek oxidu uhličitého poskytují rostlinám obrovský růstový potenciál. Bioflor Master dávkujeme denně, rostliny tak nebudou nikdy hladovět a všechny živiny okamžitě využijí pro maximální růst, syté vybarvení a vitalitu


Více podrobností

Skladem

93 Kč

s DPH

Popis

Charakteristika

Přípravek, na kterém jsme dlouho pracovali a jsme na něj opravdu pyšní. Bioflor Master je denní akvarijní hnojivo, které si rozumí s dnešní akvaristikou, kde už je použití LED osvětlení a dávkování plynného CO2 běžnou praxí. Rostliny díky vhodným podmínkám mají obrovský růstový potenciál a hnojení v týdenních intervalech jim tak nestačí.

Bioflor Master je určen pro high-tech rostlinná akvária s nejméně 50% pokryvem dna rostlinami. 
Nesvítíte LED osvětlením, máte klasické zářivky a pěstujete nenáročné rostliny? Pak použijte hnojivo BIOFLOR.

Rostliny díky dennímu dávkování nebudou nikdy hladovět a všechny živiny okamžitě využijí pro maximální růst a syté vybarvení. Složení hnojiva je vyvinuto tak, že ani při dlouhodobé aplikaci nedochází k nežádoucímu hromadění prvků zejména mědi.
Jako zdroj draslíku obsahuje hnojivo octan draselný, který zároveň vyživuje užitečné bakterie. Bakterie zaručí, že voda v akváriu je křišťálově čistá a bez řas. Pokud máte v akváriu rychle rostoucí rostliny (50% a více pokryvu dna rostlinami) intenzivně svítíte a aplikujete CO2, můžete navíc přidávat přípravek Makron NPK, Fosfor+ nebo Nitrate green podle aktuálních požadavků rostlin.

Použití přípravku Bioflor MASTER můžete vidět ve videu Jak na pěkné akvárium nebo ve videu přírodní akvárium s Vladimírem Tomkem.

Přečtěte si více o hnojení high-tech akvárií tady.

Akvárium hnojené přípravky Bioflor Master, Makron NPK, Nitrate green. Akvárium můžete vidět v Akvazoo Rataj v Šumperku.

Proč si zvolit hnojivo Bioflor Master

Rychlejší a zdravější růst rostlin díky dennímu dávkování

Spokojené a dobře vyživené rostliny

Mikro a makroprvky ve formách, které jsou ochotně a rychle vstřebávány rostlinami

Vysoce koncentrované hnojivo, které nedodá do akvária zbytečný chemický balast, ale pouze potřebné živiny

Sytě vybarvené rostliny - perfektní i pro červené druhy rostlin

Efektivnější proces fotosyntézy

Aktivace a výživa prospěšných bakterií

Neškodný pro krevety

V čem spočívá jedinečnost Biofloru master?

Obsahuje železo celkem ve 3 formách.  Část ve formě DTPA pro stabilitu, část ve formě glukonátu pro perfektní vstřebatelnost a malou špetku (aby nebarvil vodu) ve formě EDDHA pro super stabilitu i v hodně náročných akvarijních podmínkách při vyšším pH.

Navíc obsahuje Mn booster (chelát DTPA), který používáme jako jediní na trhu. 

Fe a Mn jsou klíčové prvky pro dobrou fotosyntézu a syté vybarvení rostlin. To se ví. Ale už se moc neví, že tyto prvky se dají přidávat v různých formách, které se velmi liší svou stabilitou v akváriu a vstřebatelností.

Hlavní přednosti Biofloru Master

1. Nízký obsah mědi

Nízký obsah mědi v denní dávce hnojiva. Rostliny mají díky dennímu dávkování nastartovaný metabolismus, takže dochází k jejímu okamžitému využití rostlinami. Nedochází k nežádoucímu hromadění mědi, která může blokovat příjem jiných prvků rostlinami.
Bioflor Master obsahuje asi 1000x méně mědi než např. Tenso koktejl nebo Plantex, který je součásti PMDD a je typickým příkladem zemědělských hnojiv.

2. Dusík? ANO!

Dusík je nezbytný prvek pro rostliny. Nedostatek dusíku je důvodem, proč jsou rostliny ve špatném stavu, jsou málo vybarvené, nažloutlé a často i porostlé řasou. Nedostatek dusíku je často v rostlinných akváriích s drobnými rybami. Taky v případě, že svítíte výkonným LED osvětlením, je dusíku v akváriu nedostatek. Rostliny rostou rychle a dusík z odpadu ryb, krmiva a odumřelých zbytků rostlin jim nestačí.

Dusík ano, pro vybarvené rostliny, kompaktní růst a akvárium bez řas. 

Ale!

O dusíku se říká, že to je motor růstu, ale je to současně třaskavá směs. Za předpokladu, že rostlina má dostatek světla, CO2 a vhodnou skladbu mikroprvků, ji dusík umožňuje zdravý růst. Pokud tyto faktory splněny nejsou, napáchá dusík více škody než užitku. Takto agresivně se projevuje hlavně amonná forma NH4+, dusičnanová forma NO3 takto agresivní zdaleka není.

Obsah dusíku v Masteru jsme snížili a nyní ho držíme spíše na „dietní“ úrovni.

V opravdu hustě zarostlých nádržích (70% a více pokryvu dna) můžeme přihnojovat i přípravkem MAKRON NPK. A kdo si věří a chce zažít růstové orgie a nádherně sytě vybarvené rostliny, použije ještě třetí přípravek Nitrate Green.

3. Vyrovnaný poměr železa a manganu

Dalším problémem je poměr mezi železem a manganem. Hnojiva používaná v hydroponii vycházejí z toho, že optimální pH živného roztoku je kolem 5,6 - 5,8. V těchto podmínkách je železo i mangan poměrně stabilní a lze je udržet v roztoku ve vzájemně optimálních poměrech, (železo : mangan = 10 : 1). V akváriu se ale pH  pohybuje výše, zhruba od 6,5 do 7,5. V těchto podmínkách má mangan daleko menší stabilitu a udrží se ve vodě prakticky pouze několik hodin po hnojení. Poté přejde do nerozpustných a pro rostliny těžko přijatelných forem. Železo, zvláště pokud je používáno ve formě  DTPA chelátu má i při vyšším pH stabilitu velmi dobrou. Dochází potom lehce k situaci, kdy rostliny mají nadbytek železa a nedostatek manganu. Mangan jednak stabilizuje chlorofyl, ale zároveň je součástí enzymu hydroxylaminreduktázy, který se významným způsobem podílí na zpracování dusíku. Při deficitu manganu tedy začnou rostliny projevovat známky nedostatku dusíku, i když ho je vodě dostatek. Z tohoto důvodu Master vyšší obsah manganu.

4. Používání železa ve vysoce vstřebatelné formě

Používáme jen polovinu železa ve formě DTPA. Zbývající množství železa dodáváme ve formě glukonátu železnatého. Železo je ve formě glukonátu železnatého daleko lépe vstřebatelné rostlinami a hlavně nemá tendenci se v akvarijní vodě hromadit a tím blokovat příjem manganu.

5. Obsah vápníku pro pevné listy

Kromě mikroprvků obsahuje Bioflor Master i makroprvky draslík a hořčík což je poměrně obvyklé. Navíc ale obsahuje dusík a vápník.
Vápník je prvek se „špatnou pověstí“, spolu s hořčíkem způsobuje tzv. tvrdost vody, zvedá pH a většina akvaristů má dojem, že je ve vodě na škodu. To platí pouze pokud se vyskytuje v extrémních hodnotách. Jinak je vápník pro rostlinu nepostradatelný. Vápník stabilizuje buněčné membrány, ty při jeho nedostatku ztrácejí svou funkci a vnitřní obsah buňky se rozlévá v pletivu rostliny. Dochází ke sklovatění rostliny. Často k němu dochází při nadbytku amonného kationtu nebo draslíku. Proto pokud v hnojivu přidáváme draslík, hořčík a dusík je nepostradatelný přídavek vápníku, aby poměry mezi kationty byly vyrovnané.

Většina levných hnojiv na trhu není pro denní hnojení vhodná. Jejich receptury jsou odvozeny od hnojiv používaných v zemědělské hydroponii. Požadavky akvarijních rostlin jsou ale jiné. Chemismus hydroponického roztoku je zcela odlišný od chemismu vody v akváriu. Občasné hnojení těmito hnojivy nemusí způsobovat problémy. Při denním používání se ale projeví hlavně nevhodné poměry mezi mikroprvky.
Mikroprvky jsou nejen nepostradatelná součást chlorofylu a tím fotosyntézy, ale jsou i součástí enzymů, které jsou nepostradatelné pro příjem a zpracování dusíku. Nevhodné poměry mezi stopovými prvky způsobí, že se začnou mezi sebou blokovat. To způsobí, že rostliny ztratí schopnost zpracovávat dusík. Nebo, což je ještě horší, rostliny začnou trpět projevy toxicity dusíku, hlavně jeho amonné formy, NH4+ .

Bioflor Master obsahuje asi 1000x méně mědi než např. Tenso kokteil nebo Plantex, který je součásti PMDD a je typickým příkladem zemědělských hnojiv.

V následující tabulce najdete porovnání obsahu mědi a železa v některých známých hnojivech.

Celkový procentuální obsah a porovnání s hnojivy jiných značek


Dávkování

a) Silně nasvětlená akvária s výkonným LED osvětlením, přídavek CO2 z tlakové láhve, pokryv dna rostlinami 50-100%, převaha pomalu rostoucích rostlin

Aplikujeme Bioflor Master na spodní hranici doporučené dávky, tedy asi 2,5ml/100l každý den.

b) Silně nasvětlená akvária s výkonným LED osvětlením, přídavek plynného CO2 z tlakové lahve, pokryv dna rostlinami 50-80%, převaha rychle rostoucích rostlin

Aplikujeme Bioflor Master v rozmezí 2,5-5ml/100l každý den. Kombinujeme s přípravkem Makron NPK.

c) Silně nasvětlená akvária s výkonným LED osvětlením, přídavek plynného CO2 z tlakové lahve, pokryv dna rostlinami 80-100%, převaha rychle rostoucích rostlin

Aplikujeme Bioflor Master v rozmezí 2,5-5ml/100l každý den. Kombinujeme s přípravkem Makron NPK. Můžeme použít i doplňující hnojiva dle aktuálních nároků rostlin (Fosfor+, Nitrate green).

Hnojivo začneme dávkovat na spodní hranici a podle reakce rostlin postupně přidáváme.

V kombinaci s hnojivem Bioflor Master můžeme použít doplňující hnojiva dle aktuálních nároků rostlin a koncentrací živin ve vodě- Makron NPK, Fosfor+ a Nitrate Green.

Jaká je optimální koncentrace živin:
   
1) Optimální obsah železa Fe je 0,3 - 0,4 mg/l

  • pokud je železa méně než 0,3 mg/l, mají ho rostliny málo - je nutné zvýšit dávkování Bioflor Master
  • Pokud je železa více než 0,5 mg/l - dávku Masteru je nutné snížit
2) Optimální obsah dusíku NO3 je10-12 mg/l  

  • je velmi důležité, aby prvky fosfor a dusík byly ve vyváženém poměru, který je 10x méně fosforu než NO3.
    • Pokud prvky jsou zhruba v tomto poměruladíme jejich nedostatek nebo přebytek přípravkem MAKRON NPK
    • Pokud poměry mezi dusíkem a fosforem nejsou v tomto poměrudoladíme je samostatným hnojivem Fosfor+ a Nitrate Green
Dávky doplňkových hnojiv (Fosfor+, Makron NPK, Nitrate green)  ladíme jednou týdně testy a pozorováním rostlin. Jaké hodnoty sledujeme? Železo, fosfor a dusík. Hodnoty můžete změřit pomocí testů Ferrin, Foskol a Azotan.

Pro optimální funkci hnojiv měníme pravidelně vodu v akváriu a to 1/3 až 1/2.

Vaše zkušenosti

Martin Pavelka

Bioflor Master používám pravidelně. Akvárium je čisté, téměř bez řas, rostliny pěkné, dobře rostoucí. Používám pravidelně také CO2 Vital, Bactoesex a Bivoj.

Pavel Mašek

Musím jen a jen pochválit velmi kvalitní přípravky podporující růst  a ochranu před řasou, rostliny rostou jak z vody. Používám CO2 Vital, Bioflor, Bioflor Master, Řasobijec i Chelatin. Používám i Bactoesex, hnojivo Bivoj. Do filtru dávám výhradně Juwel náplně dle výměn. Vlastním akva  Juwel RIO 400  a tak mám co udržovat .S Vašimi přípravky to jde však celkem samo .  Dle přiložených foto rozdíl 2 měsíce . Věřím že najdete spoustu vad , kterých je asi víc , ale mě jde o rozrůst rostlin za krátkou dobu .

Ivan Púchovský

Bioflor Master používám vcelku často a musím řící, že jsem v celku spokojen. Používám ho i u svých zákazníků, kterým udržuji akvária.

Jaromír Zapletal

Nejzřetelnější změnou při jejich použití je výrazné omezení růstu zelených řas a udržitelné  množství "ruduchy", kterou stíhám odstraňovat ručně. Lépe vypadají a jsou vybarvenější do červena zabarvené rostliny. Rychle a bohatěji  obrůstají nízké rostliny v poředí akvária. Denní dávka cca 5ml Biofloru Master mi přišla vysoká, voda byla celé období mezi výměnami vody příliš zabarvená. Rostliny toto množství hnojiva asi nepojaly, tak hnojím denně 2ml.
S výrobky jsem tedy spokojen a můžu jen dále doporučit.

Ingrid Rudolfová

S použitím Bioflor Master se rostlinky skutečně lépe vybarvují a rostou rychleji, než doposud. Používám i Bactoesex, po němž je voda v akváriu průzračnější a mizí rychleji organický odpad na dně akvária. Ráda budu tyto přípravky používat i nadále.

Parametry

Pro akváriarostlinná s výkonným LED osvětlením, CO2 dávkováním
Účel přípravkuDodání komplexních živin

Hnojiva, přípravky