Yoroigata soil Expand

YOROIGATA aquatic soil

Rataj Rataj


Nové

Akvarijní soil Yoroigata podporuje symbiotickou interakci, uvolňuje živiny kontrolovaně a udržuje čistou vodu.

Více podrobností

Skladem

585 Kč

s DPH

Popis

Yoroitaga soil pro optimální růst rostlin

Proč zvolit Yoroitaga soil?

1. Aktivní soil pro optimální růst rostlin

Yoroigata Aquatic Soil je revoluční aktivní substrát pro akvarijní rostliny, kombinující úrodnou vulkanickou půdu s příměsí speciálního jílu. Tato granulovaná směs je stabilizována vysokou teplotou, což zaručuje její dlouhodobou stabilitu a účinnost.

2. Symbiotická interakce pro zdravé prostředí

Jednou z klíčových vlastností tohoto substrátu je jeho schopnost vytvářet živé a aktivní prostředí, podobně jako skutečná půda. Yoroigata Aquatic Soil podporuje symbiotickou interakci mezi mikroorganismy a kořeny rostlin, což vede k optimální absorbci živin a zlepšuje celkový růst rostlin.

3. Dlouhodobá výživa pro rostliny

Díky své porézní struktuře a obsahu humusu Yoroigata Aquatic Soil poskytuje stabilní prostředí, které podporuje aktivitu redukčních bakterií. Tyto bakterie jsou klíčové pro dlouhodobé uvolňování živin a stopových prvků, jako je mangan, který je pro rostliny obtížně dostupný z vody.

4. Kontrolované uvolňování živin

Tento substrát uvolňuje živiny a stopové prvky do vody postupně a kontrolovaně, což minimalizuje riziko přehnojení akvária. Pro high-tech akvária je doporučeno doplnění živin kapalným hnojivem - Bioflor Master, pro zajištění optimálního růstu rostlin.

5. Stabilní soil pro čistou vodu

Díky speciálnímu procesu tvrzení granulek vysokou teplotou ma Yoroigata Aquatic Soil stabilní strukturu, která se nerozpadá ani po delší době a nekalí vodu. To zajišťuje čisté prostředí pro akvarijní život.

6. Optimalizované pH pro zdravý růst rostlin

Soil minimalizuje okyselení vody, což je klíčové pro zdravý růst rostlin. Neobsahuje nadbytek kyselých látek, které by mohly blokovat vápník a narušit prostředí pro nově zasazené rostliny.

7. Vhodný pro krevetky a ryby žijící u dna

Granulky Yoroigata soilu jsou oblé, takže jsou ideální i pro krevetky a ryby žijící u dna.

8. Menší velikost granulí soilu pro lepší sázení rostlin

Díky menší velikosti granulí soilu se do soilu dobře a rychle sází rostliny.

Jak zjistíme potřebné množství substrátu?

Délka cm x hloubka akvária cm x výška substrátu v cm:1000 = výsledek v litrech

Např. Akvárium o rozměrech dna 100 x 40 cm, potřebná výška substrátu. Hloubka substrátu u přední strany by měla být kolem 2 cm, u zadní stěny 7-8 cm, průměr je tedy 5 cm. U zásobních substrátů stačí 2-3 cm.

100 x 40 x 5:1000 = 20l substrátu

Doporučujeme

Pro náročná (high-tech) akvária, která jsou vybavena intenzivním osvětlením, CO2 dávkováním a jsou osázena náročnými rostlinami (více jak 70%) doporučujeme použít s Yoroitaga soil i zásobní substrát Staré dno, který obsahuje živiny a růstové enzymy podporujicí zakořenění, růst a vitalitu rostlin.

Názory na Yoroitaga soil

Som veľmi spokojný. Rastliny sa veľmi dobre sadili a začali rásť rýchlo aj bez pridaného CO2. Voda dokonca nebola ani zakalená. Soil sa páči aj krevetkám a jeho tvar im vyhovuje. Je to super produkt. 

Tomáš Kmeč

Akvarijní soily a jejich vliv na kyselost vody

Za jednu z hlavních předností japonských substrátů bývá považována schopnost snižovat pH a tvrdost vody.

Čím je tato vlastnost způsobena?

  1. Granule soilu poutají na svém povrchu kysele působící látky (vodíkový kationt H+).
  2. Ten se ve vodě uvolňuje a na jeho místo se poutají jiné kationty, hlavně vápník Ca a hořčík Mg obsažené v akvarijní vodě.
  3. Tím se snižuje celková tvrdost GH vody.
  4. Uvolněný vodík má kyselé vlastnosti a rozpouští uhličitany. Tím se snižuje KH vody a její pH.

Je sice pravda, že takto upravená voda se blíží svými parametry vodě tropické. Na druhou stranu má tato kyselinotvorná vlastnost soilu i diskutabilní účinky:

Blokace vápníku

  1. Vápník je prvek klíčový pro stabilizaci buněčných membrán. Pokud se vápník vyváže na povrchu soilu, ztrácí se jeho dostupnost pro rostliny
  2. Při jeho nedostatku se začínají rozpadat buněčná pletiva a rostlina uhnívá
  3. Tento jev je u japonských soilů známý především při použití in vitro rostlin, ale i některých náročných kobercových rostlin jako např. H.callitrichoides, Micr. Monte Carlo, Eleocharis a některé další

Omezení při dávkování plynného CO2:

Soily sráží pH akvarijní vody k hodnotám cca 6.5. Pokud budeme přidávat plynný CO2 což je u High Tech akvárií samozřejmostí, dojde k poklesu ph na 6,2-6.3 což už může být pro řadu ryb problémem(živorodky, gavůnci, atd)

Pomíjivost 

Okyselovací schopnost soilů je pouze přechodná. V oblastech s tvrdší vodou (dKH cca 10 a více) může tato schopnost pominout po 4-6 měsících, jakmile se granule soilu vysytí vápníkem a hořčíkem. Akvaristé často s touto změnou nepočítají a změna chemismu vody je zaskočí, důsledkem je často 

Výsledek: 

dlouhodobé testování aktivních substrátů nás vedlo k tomu, že jsme ve spolupráci s japonským výrobcem vyladili recepturu tak, aby soil minimálně ovlivnil pH vody a především vytvořil v akváriu DLOUHODOBĚ stabilní a prospěšné prostředí

Substráty