Skalára amazonská Černá forma - Pterophyllum scalare Expand

Skalára amazonská černá forma - Pterophyllum scalare Black


4561

Nové

Poměrně nenáročná a mírumilovná ryba, je však potřeba dodržet minimální velikost akvária a zvolit vhodné společníky.

Více podrobností

Není skladem

68 Kč

s DPH

Popis

Skalára amazonská je poměrně nenáročná ryba, je však potřeba počítat s tím, že docela vyroste, i 15cm na výšku, a potřebuje větší prostor, jinak může být agresivní k ostatním živočichům v akváriu. Skalára by měla být vybrána jako dominantní ryba v akváriu, ideálně v menším hejnu, v dospělosti si většinou tvoří páry, ke skalárům volit nějaké menší neagresivní nejlépe hejnovité ryby, není však vhodné volit uplně malé druhy jako např. nějaké Microrasbory či Neonky modré, krevety také nedoporučujeme, skaláry tyto menší živočichy budou lovit. 

Skaláry se poměrně bez problému množí ve společenském akváriu, pokud si vytvoří páry, mohou klást jikry i každý měsíc, v tento čas se však stávají poměrně agresivní a vyhání ostatní živočichy z blízkého okolí jiker, proto je dobré zvolit větší a hustě zarostlé akvárium. Na jeden dospělý pár skalár ve společenském akvárium bychom doporučili alespoň 100 litrové akvárium, na 2 páry 150l a více. 
  • Pohlavní znaky: Samci mívají v dospělosti hrbol na čele, genitální papila (kladélko) samiček je krátká a tupá, u samečků naopak delší a špičatá.
  • Odchov: Poměrně snadný, samičky kladou jikry na nějaký plochý předmět nebo list, o jikry se starají oba rodiče, ve společenském akváriu se většinou nepodaří jikry uhlídat a ostatní živočichové je sežerou, pro odchov ideálně oddělit rodiče do samostatné nádrže i s předmětem na kterém jsou jikry.
  • Nádrž: Nádrž hustě osázená rostlinami, ideálně větší množství Vallisnerií či dlouholistých Echinodorů. Na jeden pár alespoň 100 litrů vody, ideálně větší a vyšší.
  • Potrava: Živí se živou, mraženou, vločkovitou a granulovou stravou. Ideálně střídat krmiva, skaláry jsou velmi žravé, nepřekrmovat.

DOPRAVA RATAJ - AKVARIJNÍ ŽIVOČICHY VÁM DOVEZEME NAŠÍM AUTEM
  • Akvarijní živočichy Vám dovezeme v rámci našich rozvozů - termín přepravy závisí na tom, kdy máme nejbližší rozvoz Vaším směrem.
  • Po obdržení objednávky Vám zavoláme a domluvíme se na termínu doručení.
Navíc
  • Naše auto je plně klimatizováno s možností výhřevu pro chladné dny, čímž je zajištěn komfort pro živočichy v každém ročním období.
  • Máme potřebná oprávnění od státní veterinární správy pro přepravu ryb a živočichů.

ZDRAVÉ A VYBARVENÉ RYBY

Ryby nabízíme od r.2009 v kamenném obchodě Akvazoo Rataj. Za tu dobu jsme si nejen našli prověřené a zkušené chovatele, ale naučili jsme se rybám rozumět. Navíc:

  • Ryby krmíme japonským krmivem Hikari a krmivem Rataj pro extra vybarvení a vitalitu
  • Rybám pravidelně dopřáváme výluh z mandlovníkového listí. Mandlovníkové listí působí nejen bakteriostaticky, ale podporuje i kondici a vybarvení ryb.

BALENÍ RYB

  • Ryby jsou přepravovány v plastovém sáčku, který je dofouknutý kyslíkem
  • K zajištění tepelné izolace jsou ryby během přepravy umístěny do polystyrenové krabice
AKLIMATIZACE ŽIVOČICHŮ

Před vypuštěním živočichů do akvária je třeba je pozvolna aklimatizovat na teplotu a hlavně chemismus vody v akváriu. Balík s živočichy necháme vytemperovat na pokojovou teplotu. Následně otevřeme sáček s živočichy a nalijeme do něj pozvolna vodu z akvária tak, aby jsme navýšili objem vody zhruba o 50%. Ryby necháme 15 minut aklimatizovat (ne déle), a poté je s obsahem celého sáčku pomalu nalijeme do akvária. pH akvarijní vody ve vašem akváriu by mělo být v rozmezí 6,5- 7,5 (zjistíte testem AKVIN) a nulový obsah nitritů (zjistíte testem  AZOTIN).
REKLAMACE

Ryby chováme a balíme tak, aby k Vám dorazily ve 100% kondici. Pokud by se vám ale něco nezdálo, prosíme Vás o vyfocení ryb ještě předtím, než je vypustíte do akváriaReklamaci spolu s fotkou nám odešlete na email info@rataj-spk.cz.

Důležité je dodržet kroky aklimatizace živočichů, aby ryby nedostaly šok.

INFORMACE

Přečtětě si návod JAK CHOVAT AKVARIJNÍ RYBY

Parametry

Země původuJižní Amerika
Teplota (°C)24-28
Prodejní velikost4-6 cm
Max. velikost15 cm
ChováníPoměrné klidná, v období tření může být agresivnější
Min. velikost nádrže100l
BiotopJižní Amerika - Amazonka
Dop. počet ryb4 kusy na 200litrů, 6-8 na 300l..
KrmivoVšežravec (živé, mražené, vločkové, granule, zelená potrava)
pH6-7,5
VěkMax. 10 let
PohlavíSamci větší, většinou hrbol na čele.
Vhodný typ nádržeSpolečenská
TříděníCichlidy

Akvarijní živočichové