Čichavec perleťový - Trichopodus leeri Expand

Čichavec perleťový - Trichopodus leeri


0035

Nové

Klidná, mírumilovná ryba, která se hodí do středních a větších společenských nádrží

Více podrobností

Skladem

61 Kč

s DPH

Popis

Čichavec perleťový je krásná, mírumilovná rybka, která dorůsta až 15 cm. Hodí se do středních a větších společenských nádrží. V menších nádržích je vhodný chov poue v páru nebo jeden samec a více samic. Při chovu více samců může docházet k soubojům.

Čichavci patří mezi labyrintní ryby. Labyrintky získaly své jméno podle specializovaného nadžaberního orgánu, labyrintu, s jehož pomocí jsou schopny dýchat atmosférický kyslík. Díky tomu můžou žít i v nedostatečně okysličených vodách. Čichavci také vynikají péčí o potomstvo. Stará se o něj obvykle samec. K péči o potomstvo využívají stavbu pěnových hnízd.

  • Pohlavní znaky: Samci mají špičatou hřbetní ploutev. Samička jeá plnější v bříšku a má zakulacenou hřbetní ploutev. U samečka v době tření celá spodní a přední část těla sytě zčervená.
  • Odchov: Poměrně snadný. Sameček pečuje o potomstvo.
  • Nádrž: Nádrž hustě osázená rostlinami, vhodné jsou i plovoucí rostliny. Do nádrže umístit úkryty pro samičky. Nádrž musí být zakrytá, mohou vyskočit nebo se nachladit. Čichavci jsou citliví na znečištění vody a na vyšší koncentraci dusíkatých látek. Důležitá je tedy čistá voda a dobrá filtrace. 
  • Potrava: Živí se živou, mraženou, vločkovitou a granulovou stravou. Přikrmovat zelenou potravou. Nedoporučuje se krmit nítěnkami z důvodu možného vzniku nemocí.
DOPRAVA RATAJ - AKVARIJNÍ ŽIVOČICHY VÁM DOVEZEME NAŠÍM AUTEM
  • Akvarijní živočichy Vám dovezeme v rámci našich rozvozů - termín přepravy závisí na tom, kdy máme nejbližší rozvoz Vaším směrem.
  • Po obdržení objednávky Vám zavoláme a domluvíme se na termínu doručení.
Navíc
  • Naše auto je plně klimatizováno s možností výhřevu pro chladné dny, čímž je zajištěn komfort pro živočichy v každém ročním období.
  • Máme potřebná oprávnění od státní veterinární správy pro přepravu ryb a živočichů.

ZDRAVÉ A VYBARVENÉ RYBY

Ryby nabízíme od r.2009 v kamenném obchodě Akvazoo Rataj. Za tu dobu jsme si nejen našli prověřené a zkušené chovatele, ale naučili jsme se rybám rozumět. Navíc:

  • Ryby krmíme japonským krmivem Hikari a krmivem Rataj pro extra vybarvení a vitalitu
  • Rybám pravidelně dopřáváme výluh z mandlovníkového listí. Mandlovníkové listí působí nejen bakteriostaticky, ale podporuje i kondici a vybarvení ryb.

BALENÍ RYB

  • Ryby jsou přepravovány v plastovém sáčku, který je dofouknutý kyslíkem
  • K zajištění tepelné izolace jsou ryby během přepravy umístěny do polystyrenové krabice
AKLIMATIZACE ŽIVOČICHŮ

Před vypuštěním živočichů do akvária je třeba je pozvolna aklimatizovat na teplotu a hlavně chemismus vody v akváriu. Balík s živočichy necháme vytemperovat na pokojovou teplotu. Následně otevřeme sáček s živočichy a nalijeme do něj pozvolna vodu z akvária tak, aby jsme navýšili objem vody zhruba o 50%. Ryby necháme 15 minut aklimatizovat (ne déle), a poté je s obsahem celého sáčku pomalu nalijeme do akvária. pH akvarijní vody ve vašem akváriu by mělo být v rozmezí 6,5- 7,5 (zjistíte testem AKVIN) a nulový obsah nitritů (zjistíte testem  AZOTIN).
REKLAMACE

Ryby chováme a balíme tak, aby k Vám dorazily ve 100% kondici. Pokud by se vám ale něco nezdálo, prosíme Vás o vyfocení ryb ještě předtím, než je vypustíte do akváriaReklamaci spolu s fotkou nám odešlete na email info@rataj-spk.cz.

Důležité je dodržet kroky aklimatizace živočichů, aby ryby nedostaly šok.

INFORMACE

Přečtětě si návod JAK CHOVAT AKVARIJNÍ RYBY

Parametry

Země původuJV Asie
Teplota (°C)24-28
Pro akvariaPřírodní
Prodejní velikost4-6 cm
Max. velikost15 cm
ChováníMírumilovné, klidné
Min. velikost nádrže100l
BiotopAsie
ChovMožný
Dop. počet rybChovat v páru
KrmivoVšežravec (živé, mražené, vločkové, granule, zelená potrava)
pH5,5-8
VěkMax. 10 let
Vhodný typ nádržeSpolečenská
TříděníLabyrintky

Akvarijní živočichové